Termostat kelimesini duymayan insan sayısı yok denecek kadar azdır. Ancak buna rağmen insanlar termostat nedir ya da termostat nasıl çalışır sorusunun yanıtını vermekte ciddi seviyede zorluk yaşarlar. Termostat sıcaklığın sürekli olarak belirli bir seviyede tutulmasını sağlayan ürünlerdir. Belirli bir ortamın sıcaklığı her zaman belirli bir seviyede tutulmak isteniyorsa bu ürünler kullanılarak ihtiyaç karşılanır.
Termostatlar genellikle soğuk ya da sıcak ortamda kullanımına göre ikiye ayrılmaktadır. Ancak son dönemde teknolojinin etkileri sebebiyle kombine ürünlerin varlığından da söz edilebilir. Genelde insanlar ortamın genel durumu belirli olduğunda yalnızca ısıtma ya da soğutma işlemlerinde görev alabilen modelleri tercih ederler.
Saç kurutma makinesi gibi ısı üreten cihazların büyük bir kısmında bu termostatlar bulunmaktadır. Cihazların içerisindeki sıcaklık kontrol altında tutulmak istenir ve termostatlar bu işi muhteşem bir şekilde yaparlar. Termostatların bulunduğu devrelerde sıcaklık istenen seviyeye geldiği anda ısı kaynağı devreden çıkarılır. Böylece ortamı soğutan ya da ısıtan bölümler devre dışı kalarak ortam istenen sıcaklıkta tutulabilir.
Dünya üzerinde sıklıkla kullanılan termostatlar birbirlerinden farklı çalışma prensiplerine sahip olabilirler. Termostatın çeşidinde bağlı olarak çalışma şekillerinde küçük farklılıklar ortaya çıkabilmektedir.
Genel olarak termostatların çalışma prensibinden bahsedilmesi gerekilirse, bu ürünler istenen sıcaklık değerine ulaşıldığı anda ıs kaynağını devreden çıkarır ya da onu devreye sokar. Sıcak ortamlarda ısı kontrolü sağlanırken ısı kaynağı devreden çıkarılacaktır. Ancak soğutma sistemlerde kullanılan termostatlar ısı belirli bir seviyeye yükseldiği anda ısı kaynağını kapatır ve ortamın daha fazla ısınmasını engeller.
Isı etkisi sonucundan kontakların konumunda değişimler meydana gelecektir. Termostatlar bu aşamada ısıyı istenen seviyede tutmaya yararlar. Ülkemizde klimalarda ya da fotokopi makinelerinde çok yaygın bir şekilde kullanımları söz konusudur. Bunun yanı sıra sanayi kuruluşlarının çok büyük bir kısmında bu termostatlar başarılı bir şekilde kullanılabilir.
Termostatların tamamında kontak uçları yer almaktadır. Ortamda ısı değişimi yaşandığı anda kontakların konum değişikliği söz konusu olur. Böylece ısı kaynakları kapatılır ya da tekrardan aktif hale gelir.
Teknolojinin ilerleyişi ile birlikte termostat çeşitleri her geçen gün artmaktadır. Birçok farklı etmene göre termostatlar çeşitlendirilebilir. Kullanım alanları ya da gösterge türleri genelde insanların dikkat ettikleri kriterler olarak kabul edilir. Bazı durumlarda ısıtma veya soğutma sistemlerinde kullanılıp kullanılmadığı da insanlar için son derece önemli olmaktadır.
Soğutma sistemleri içerisinde kullanılan termostatların çok yüksek sıcaklıklara sahip olunan bir ortamda kullanımı çok mümkün olmaz. Havanın sıcaklığını ölçmek ve bunu istenen seviyede tutmak için tasarlanan termostatların suyun sıcaklığı konusunda doğru bilgiler vermesi ve suyun sıcaklığını ayarlaması da mümkün değildir. En genel haliyle termostatlar dijital termostat ve analog termostat olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır.
Termostat çeşitleri arasında önemli bir yere sahip olan dijital termostatlar sahip oldukları LED ekranlar sayesinde ortamın sıcaklıkları konusunda son derece net bilgiler verirler. Son derece dayanıklı bir malzeme olduğundan uzun süreli kullanımı mümkün olmaktadır. Özellikle sitemiz üzerinden satılan ürünlerin tamamı uzun süreli garanti sunan kaliteli markalardır.
Dijital termostatın ortama kazandırdığı en büyük avantaj sıcaklık değerini çok net bir biçimde sunmasıdır. Isı seviyelerine direkt olarak ulaşmak ve ayrıntılı bir bilgiye sahip olmak isteyen kişiler bu ürünleri tercih edeceklerdir. Ortamdaki ısı miktarının net bir şekilde kontrol edilmesi ve izlenmesi isteniyorsa bu ürünler kullanılır. Özellikle ısı kaymalarının büyük zararlar verebileceği durumlarda vazgeçilmez ürünlerden bir tanesidir.
Analog termostatlar dünya üzerinde en fazla kullanılan termostat türlerinden bir tanesidir. Otomobillerde motor suyu ciddi şekilde ısınabildiğinden bu durum motor zarar verir ve bunun önlenmesi için analog termostatlar kullanılır. Araçlarda hararetin artışını gösteren ve bu durumun yaşanmamasını sağlayan malzemeler analog termostatlardır.
Analog termostatlar da gereğinden fazla sıcaklık ortaya çıktığında ısı sistemini devre dışı bırakabilen ürünlerdir. Yalnızca ortamdaki ısı değerini derece bazında, net bir şekilde göstermezler. Bunun yerine kendilerine ait bir gösterge üzerinden bilgi verirler. Genellikle ısının istenene aralıkta olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmanın yeterli olduğu alanlarda bu termostatlar kullanılır. Firmamız tarafından sunulan analog termostatlara çok uygun fiyatlarla ulaşma imkânı sunulmaktadır.
Analog termostat için metal ısınması sonucunda genleşme prensibiyle beraber sıcaklığın kontrolünün olduğu yapılar denilmesi mümkündür. Çalışma prensibine göre dijital termostatlardan ayrılan en büyük özelliği bu şekilde bilinir. Hem verimli çalışması hem de konforlu bir termostat çalışması açısından, çalışma prensibi farklılık gösterir. Çalışma prensibi sayesinde analog termostat 2 – 3 dereceleri algılarken, dijital termostatlarda ise bu değer 0,5 dereceye kadar limite sahiptir.
Örneğin, evinizde bir kombi kullanımında termostat analog ise 20 dereceli ayarladığınız andan itibaren ev derecesi 18’e düşerse, analog termostat sıcaklığı algılar ve tekrardan çalışmaya başlar. Dijital termostatta ise bu limit 19,5 olarak nitelendirilir. 19,5’a ev sıcaklığı düştüğü anda direkt kombiyi çalışmaya alacaktır. Kombi değerlerinde küçük değil birkaç derece analog termostat için fark edilir olur. Ancak dijitalde ise 0,5 derecede fark edilme gibi ciddi etkisi vardır.
Yüksek sıcaklık dalgalanmaları, analog termostatlarda geçerlidir. Konforlu bir ortamın yaratılmasında da konforun etkisini azaltabilir. Eğer dijital termostat ile sıcaklık ayarlaması yapılırsa, ev sıcaklığı düştüğünde bunu 0,5 derece sıcaklıkla fark edecektir. Bu sayede konfordan ödün vermek istemeyen insanların hem evlerinde hem iş yerlerinde kullanıma uygun şekilde ev sıcaklığı düşmeye yakınken hemen devrede kalacak şey dijital termostat olacaktır. Bu gibi farklarıyla beraber her ikisinde de kullanım alanı ve ortamına uygun şekilde yaygın biçimde kullanımı bulunur. En iyi şekilde de kullanımlarını, isteklerinize uygun ortamlarda tercih edebilirsiniz.